Τι είναι το κληρονομητήριο και ποια η διαδικασία έκδοσής του

Καταρχάς το κληρονομητήριο είναι το πιστοποιητικό, το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα του κληρονόμου στην κληρονομιά καθώς και το ακριβές μερίδιό του σε αυτή.

Αρμόδιο για την έκδοση του κληρονομητηρίου είναι το Δικαστήριο της κληρονομιάς, δηλαδή το κατά τόπο Ειρηνοδικείο, στην αρμοδιότητα του οποίου ο κληρονομούμενος είχε την κατοικία του.

Η διαδικασία για την έκδοση του κληρονομητηρίου ξεκινάει με την κατάθεση του δικογράφου της αίτησης, εις διπλούν, ενώπιον του αρμόδιου κατά τόπο Ειρηνοδικείου, την οποία υπογράφει πληρεξούσιος δικηγόρος. Ταυτόχρονα με την αίτηση έκδοσης κληρονομητηρίου κατατίθεται και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Το δικόγραφο της αίτησης για την έκδοση του κληρονομητηρίου πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. Τη χρονολογία του θανάτου του κληρονομουμένου.
  2. Τυχόν  διαθήκη και  το  περιεχόμενό  της  άλλως σε περίπτωση ανυπαρξίας διαθήκης τη συγγενική σχέση, στην οποία στηρίζει το κληρονομικό του δικαίωμα ο αιτών.
  3. Θα πρέπει να γίνεται αναφορά στο ότι δεν υπάρχουν άλλα πρόσωπα που να αποκλείουν ή να περιορίζουν το κληρονομικό δικαίωμα του αιτούντος, ή ότι εκείνα που υπήρχαν εξέπεσαν, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εξέπεσαν.
  4. Αναφορά σχετικά με το αν υπάρχουν άλλες διαθήκες και το περιεχόμενό τους.
  5. Αναφορά για το αν εκκρεμεί δίκη για το κληρονομικό δικαίωμα.

 

Η προαναφερθείσα αίτηση αναρτάται σε ειδικό χώρο του Ειρηνοδικείου για χρονικό διάστημα 10 ημερών. Η ανάρτηση της αίτησης πραγματοποιείται την πρώτη εργάσιμη ημέρα που ακολουθεί. Επιπλέον, εφόσον η 10η ημέρα της ανάρτησης είναι Σαββατοκύριακο ή αργία, τότε η 10η ημέρα λογίζεται η πρώτη εργάσιμη ημέρα που έπεται.

Ακολούθως, ο πληρεξούσιος δικηγόρος αιτείται την έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών, των οποίων η ημερομηνία έκδοσης θα πρέπει να καλύπτει το χρονικό διάστημα των 10 ημερών. 

Τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για την έκδοση του κληρονομητηρίου είναι τα εξής:

  1. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης της διαθήκης από το κατά τόπο αρμόδιο Ειρηνοδικείο.
  2. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης του κληρονομικού δικαιώματος από το κατά τόπο αρμόδιο Ειρηνοδικείο.
  3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης από το κατά τόπο αρμόδιο Πρωτοδικείο.
  4. Πιστοποιητικό περί μη αμφισβήτησης του κληρονομικού δικαιώματος από το κατά τόπο αρμόδιο Πρωτοδικείο.

 

Εν συνεχεία, ο πληρεξούσιος δικηγόρος καταθέτει το δικόγραφο των προτάσεων εντός των οποίων υφίσταται τα ανωτέρω πιστοποιητικά καθώς επίσης και τα εξής έγγραφα:

  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
  2. Το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.
  3. Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  4. Τυχόν υπάρχουσα διαθήκη.
  5. Τυχόν υπάρχουσα έτερη διαθήκη καθώς επίσης και το πιστοποιητικό δημοσίευσης από το αντίστοιχο Ειρηνοδικείο.

 

Μετά την κατάθεση των προτάσεων του πληρεξούσιου δικηγόρου ακολουθεί η έκδοση της διάταξης του Ειρηνοδίκη, δυνάμει της οποίας εγκρίνεται η αίτηση έκδοσης του κληρονομητηρίου και αντίστοιχα διατάσσεται η γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου να χορηγήσει πιστοποιητικό κληρονομητηρίου, στο οποίο αναγράφεται το κληρονομικό δικαίωμα καθώς και η αναλογούσα μερίδα του κληρονόμου.

Με την παρέλευση χρονικού διαστήματος 20 ημερών από την έκδοση της διάταξης του Ειρηνοδίκη, ο πληρεξούσιος δικηγόρος αιτείται στην γραμματεία του Ειρηνοδικείου την έκδοση του πιστοποιητικού του κληρονομητηρίου, το οποίο αναγράφει λεπτομερώς το κληρονομικό δικαίωμα καθώς επίσης και το μερίδιο που του αναλογεί.

 

Το γραφείο μας ειδικεύεται σε κληρονομικά θέματα και αναλαμβάνει άμεσα και γρήγορα την έκδοση κληρονομητηρίου. Μπορείτε να καλέσετε στο 210 380 5088 ή να συμπληρώσετε την ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας εδώ.